Магазин Дани

Туризам

Ни ове године се не препоручује купање у Палићком језеру

Маријана Толимир | 9. јул 2024. | 10:02 | Туризам

Ни ове године се не препоручује купање у Палићком језеру

Последњи резултат анализе воде у ИВ сектору Палићког језера према qуалитy индеxу је лош и не препоручује се за купање и рекреацију, показују испитивања Завода за јавно здравље Суботица. Ипак, како се квалитет одржава и готово је идентичан у истом периоду прошле године, по оцени стручњака, опоравак језера је у току.

Иако сваке године неколицина Суботичана спас од врелина потражи у Палићком језеру, слика када се тражило место више, стара је и више деценија. Рекло би се да су грађани давних дана престали да посећују некад популарно купалиште, што су нам потврдили и они које смо анкетирали.

„Не купам се, вода је загађена деценијама,“ каже један Суботичанин.

„Не за сада. Мислим да се никад нисам купао. Кажу да вода није здрава, док не буде обрнуто, не планирам,“ истиче један млађи пролазник.

Стручњаци Завода за јавно здравље Суботица редовним мониторгом на месечном нивоу раде чак три врсте испитивањаводе у туристичком делу језера Палић, а најновији резултати веома су слични оним који су добијени у истом месецу прошле године, што значи да се квалитет не погоршава.

„Пре свега могу рећи да што се тиче изгледа површинске воде језера Палић у туристичком делу, она је обојена, прозирна и са доста присутним суспендованим материјама. С друге стране, прилично је оптерећена органским материјама, што значи да постоји повишен садржај азота и фосфора. Оно што су утврдили биолози Завода за јавно здравље Суботица, јесте да имамо знатан утицај и пораст алги, поготово су у порасту модро-зелене алге. Концентрација пре свега физичко-хемијских параметара је иста као прошле године у ово доба,“ објашњава Драга Колар, аналитичарка у Екотоксиколошкој лабораторији.

Према Уредби о граничним вредностима загађујућих материја у површинским водама, вода у ИВ сектору је пете класе у континуитету, док је по Сербиан Qуалитy индексу којим се мери десет параметара, оцењена са бројем 30, што је лош квалитет.

Остале вести из ове категорије