Магазин Дани

Туризам

Отворен „Меет&Еат“ гастрофестивал

Санда Милеуснић Николић | 22. март 2024. | 12:11 | Туризам

Отворен „Меет&Еат“ гастрофестивал

На шеталишту код Споменика Светог Тројства отворен је још један „Меет&Еат“ гастрофестивал и ускршњи вашар у организацији Удружења за узгој свиња расе мангулица Војводине „Равница“. Посетиоце у наредних неколико дана очекује богата понуда месних прерађевина, рукотворина и посластица.

Вашар произвођача и рукотворина отворио је пролећну сезону манифестација, па се током наредних неколико дана у центру града могу купити и пробати гастрономске делиције, слаткиши, али и ручни радови и цвеће. Неизбежни производи од мангулице нису изостали ни ове године - понуда Чабе Фараго из Малог Иђоша у складу је предстојећим ускршњим празницима, па се на његовој тезги могу наћи шунке, сланина и кобасице.

„Од мангулице имам кулен и кобасицу, енглеску сланину , шунку и леђну сланину. Разликује се по томе што је месо од мангулице здравије него од обичне свиње, више времена је потребно за узгој, приближно годину дана. Једно 50 посто је скупље од обичне свиње. Све се прави на традиционалан начин, сољење, после димљење и сушење, као што су радили пре 200, 300 година“ – прича Чаба.

Учешће на вашару произвођача и рукотворина узео је и произвођач вина од вишње Бела Саулић из Бајмока. Каже интересовање за његово десертно вино полако расте, а прави га од сорте вишања ерди.

„Доста добро се показало, био сам на „Винтерфесту“ и тамо је било доста странаца. Имам купаца из Београда који наручују вино. Сада већ нашег вина има и у Аустралији, у Америци, у Француској, Немачкој, јер су га понели туристи који су долазили у Суботицу.“

На 18. по реду гастрофестивалу „Меет&Еат“ представило се четрдесетак излагача из околине, али и из других држава, што је, према речима организатора, највише до сада. Посетиоци имају прилику да пробају и неколико нових производа.

„Имамо производе, специјалне прерађевине од рена из Хајдукова, од рукотворина имамо квалитетне керамичке производе, ту су и джемови и производи из различитих региона Србије“ – каже Бела Бодроги испред организатора.

„Меет&Еат“ гастрофестивал траје до 27.марта, а програмом су превиђени и израда ускршње декорације, сликање са зецом, дегустација локалних специјалитета, радионице за децу, те концерти.

Остале вести из ове категорије