Магазин Дани

Спорт

“Завичајни дани” промовишу бављење спортом

Санда Милеуснић Николић | 7. септембар 2023. | 11:01 | Спорт

“Завичајни дани” промовишу бављење спортом

Трећег дана програма “Завичајних дана” организатори су одлучили да пажњу посвете спорту и промоцији здравог начина живота, те је у центру града одржан “Фестивал спорта”, на ком се представило неколико суботичких спортских клубова са око 150 учесника.

Учесници су заједно тренирали, а био је постављен и полигон спретности за децу предшколског узраста и нижих разреда основне школе. Једна од учесница, осмогодишња Нина Нимчевић, каже нам да тренира пливање већ четири године, а има жељу да се упише и на неке друге спортове.

“Нисам знала да пливам и онда сам се уписала са четири године и почела да тренирам. Волим и друге спортове, тренирам и клизање, па ћу се уписати и на одбојку. Волим да се окупе деца и да видим како пуно деце тренира, то је јако здраво и треба да се баве барем једним спортом” – каже Нина.

Из Пливачког клуба “Спартак-Прозивка” истичу да је бављење спортом за децу веома добро због развоја моторичких функција.

“Добро је што се организују овакви фестивали, јер деца могу да виде неке спортове који нису “маинстреам” спортови, могу да се прикључе било којем клубу. Деца могу да се такмиче, да осете тај дух који може да им помогне у њиховој даљој каријери” – додаје Ненад Павковић испред Пливачког клуба “Спартак-Прозивка”.

Организатори напомињу да су презентацијом спортских клубова желели да допринесу масовнијем укључивању суграђана у спорта, од оних најмлађих до најстаријих, те да покажу колико је бављење спортско-рекреативним активностима важно за очување и побољшање здравља.

“Ми смо се више определили за борилачке спортове, пошто су и джудо и карате неки базични спортови и препорука је за малу децу да се баве тим спортовима. Желимо да у оквиру “Завичајних дана” промовишемо спорт и младе и оно што је добро за нашу заједницу” – каже Милорад Ћопић, председник Завичајне заједнице “Република Српска”.

“Порука “Завичајних дана” јесте да на младима свет остаје, да млади морају да се баве спортом, да морамо да их склонимо са улице, морамо да им приказујемо оно најквалитетније што имамо, а то је наравно спорт, култура, традиција и наши богати обичаји” – закључио је Мирослав Каран, председник Савеза српских удружења СБО.

Програм „Завичајних дана“ траје до суботе 9.септембра.

Остале вести из ове категорије