Магазин Дани

Туризам

И ове године стара вест: Палићко језеро није погодно за купање

Маријана Толимир | 10. јул 2023. | 11:37 | Туризам

И ове године стара вест: Палићко језеро није погодно за купање

Палићко језеро ни ове године није погодно за купање, показују најновије анализе Завода за јавно здравље Суботица. Вода по параметрима одговара четвртој до петој класи, а с повећањем температура очекује се погоршање квалитета, као и сваке сезоне.

И овог лета стара вест: улазак у чувено језеро је на сопствену одговорност. Ако питате Суботичане, већина на помен Палића одмахује главом и каже не – у чувеном панонском бисеру одавно се не купају, док млађе генерације никад нису ни имале ту привилегију.

Ипак, на Пешчаној плажи слика је сасвим другачија – људи има, плажа је уређена, али у воду улазе рекло би се само ентузијасти. Међу њима је и Суботичанка Марија Шабић, која каже да купача укупно има око педесетак и сви се међусобно познају. Истиче да је вода много боља него у периоду помора риба и када пречистач није радио и изражава жаљење што њени суграђани не деле то мишљење.

„Овај четврти сектор није идеалан али је мого боље јер је измештена канализација и мени је јако жао што су Суботичани први који бојкотују Палић. Јако ми је жао што не прихватају Палић, што га не пробају. Није безвезе што је уврштен међу првих десет бања у Србији,“ вели Марија.

Иако се из Пречистача улива вода доброг квалитета, побољшања у четвртом сектору језера су минимална и вода варира од лошег до веома лошег квалитета, објашњава Дијана Барна, руководилац Одељења за физичко-хемијска испитивања у Заводу за јавно здравље. Микробиолошки вода је исправна, али хемијски и хидробиолошки није, због чега, по класификацији, није погодна за купање, наводи Барна.

„И сами знате да је то последица органских материја које се таложе у седименту, фосфора и азота, и зелена боја је од модрозелених алги јер се оне хране тим седиментом из муља. Што је већа температура, мања је засићеност кисеоником, тако да се због тога може видети и помор рибе. То је једна ситуација која се из године у годину понавља, помака има, али је то још увек далеко да то буде друга класа која је препоручљива за купање и рекреацију,“ објашњава наша саговорница.

Проблематична је и провидност воде, која управо због великог присуства модро-зелених алги која иде чак и до 80 посто, једва долази до десет центиметара, а лоша је и пх вредност. Све у свему, закључак је да је купање на сопствену одговорност.

Остале вести из ове категорије