Суботичани су јуче имали прилику да буду део перформанса индијске уметнице Тину Вергхис која је за њих спремала храну, а поред мириса и укуса далеке Индије Тина је промовисала одрживост, органски узгој и идеју да путем хране једни другима преносимо енергију, те да треба да кувамо добре воље јер је то ритуал.
Перформанс је привукао бројне Суботичане отворене за упознавање нове културе и кухиње. Свидело им се што су макар на кратко успорили свакодневни темпо и препустили се ритуалу кувања заједно са Тину, као и то што су научили нешто ново.
Тину Вергхис долази из државе Гоа у Индији где узгаја органски пиринач на пола хектара. Користи одржива и органска средства за култивацију и локално доступан компост високог квалитета, а годишње произведе око тону пиринча. Све што ради у Индији одлучила је да подели са Суботичанима, а за њих је спремала махунарке асанди специфичне за област из које долази, са жељом да покаже да једну намирницу можемо да користимо на различите начине. Њена храна је богата протеинима, јер су Индијци у великој мери вегетеријанци.
„Ми налазимо начине да уносимо протеине путем магнезијума и есенцијалних минерала и ово је храна која нас чини здравима и како је то вегетеријанска исхрана коју спремам, веома сам узбуђена што ћу махунарке користити на три различита начина, што иначе не радим“
Тину је спремала три јела: сос на бази парадајза и карија, други са кокосом и салату са махунаркама. Прича нам да јела увек прави на другачији начин, са много љубави, а увек се придражава правила да никада не треба кувати лоше воље.
„ Ми у Индији верујемо да кад сте љути не кувате, јер преносите лошу енергију људима који једу вашу храну, а ја уживам у узгајању хране, негујем храну коју једемо, тако да је ту пуно добре енергије и кад људи једу оно што им спремим мислим да је природно да им се свиђа јер долази са позитивним вибрацијама.“
Перформанс је део пројекта Удружења грађана Клара и Роса „Центар за савремену културу и уметност као покретач друштвене промене“.