Празнични период је време окупљања и дружења, али и неизоставне богате празничне трпезе. Стручњаци саветују грађане да контролишу унос хране и пића како би избегли преједање, које може да проузрокује и озбиљне здравствене проблеме.
Традиционално, празнична трпеза је богата и разноврсна, те већина суграђана ове дане користе како би себи дали „одушка“ када је у питању унос хране и пића.
Стручњаци објашњавају да највеће грешке правимо управо у томе што желимо да пробамо све што су домаћини и домаћице припремили, те претерујемо у уносу масти, шећера, соли, алкохолних и безалкохолних пића. Претрпавањем тањира, долази до преједања, па дежурне здравствене службе управо у овом периоду године имају значајан број интервенција које су последица неконтролисаног уноса намирница у организам.
Умереност је златно правило, па тако оброке треба распоредити у мање порције, бирајући шта организму највише прија.
Како свечана трпеза не може да прође без разних слаткиша и колача, ни у овом случају не треба одступати од основних принципа правилне исхране.
Истовремено, празници су доба године када проводимо највише времена у затвореном простору, мање се крећемо и недовољно се излажемо сунчевим зрацима, па стручњаци апелују да се поред избалансиране исхране не сме изоставити ни умерена физичка активност и богат унос витамина.