Дојење је најприроднији и најздравији начин исхране детета и чини приоритет у првих шест месеци живота бебе, јер су вода,минерали и витамини у најбољем односу у мајчином млеку, подсећају стручњаци поводом Светске недеље дојења. Према процени Патронажне службе око 60 одсто мајки у Суботици доји своје бебе. Једна од њих је и Стевана Цупаћ Фараго мајка петомесечне бебе, која истиче да дојење поред добробити када је реч о развоју и здрављу детета, нуди и друге предности.

Дојење се саветује до краја прве године живота, а иако не постоји горња граница, битно је знати да је најзначајније у првих пола године. За успешно дојење важна је и исхрана мајке, која треба да буде разноврсна и богата, битно је да мајка прати реакције детета, те да избаци поједине намирнице ако је то неопходно. Заштита новорођенчета од инфекције, смањење ризика од појаве алергија, те појачавање отпорности организма бебе, само су неке од предности дојења, прецизира педијатар др Јосипа крајнингер Парчетић.

Предуслов успешног дојења поред здравља мајке и детета је и подршка породице, партнера, шире околине, као и стручна помоћ. Да ли је беба гладна сваки пут када заплаче, зашто се буди ноћу по неколико пута и слично, јесу недоумице са којима се мајке сусрећу приликом дојења, те лекари апелују да се у сваком тренутку могу јавити, како би добиле стручну помоћ и подршку.