Време свињокоља увелико је у току због чега стручњаци апелују на грађане да обавезно тестирају месо на присуство овог паразита, с обзиром да је најбоља заштита од трихинелозе свакако превенција. Ове године, до сада, није забележен позитиван случај у Суботици.

У зимском периоду контрола свињског меса на присуство ларве трихинеле је појачана, истичу ветеринари и додају да се месо тестира током целе године. Трихинелоза представља заразно обољење које настаје након конзумације намирнице животињског порекла која је инфицирана ларвама овог паразита, а с обзиром да је то болест и људи и животиња, свакако најбољи начин заштите јесте превенција, односно пре свега тестирање меса. Када се обавља контрола меса, углавном свињског, с обзиром да се оно највише конзумира, веома је важно и који део се шаље на анализу, објашњава доктор ветерине Грго Тиквицки.

Када дође до обољења, разликују се две фазе објашњава епидемиолог др Небојша Бохуцки, прва фаза настаје два дана након конзумирања меса у виду дијареје, док друга настаје две до шест недеља касније, а тада се јавља и клиничка слика карактеристична за трихинелозу.

Осим тестирања меса, мере дератизације спадају такође у најзначајније с обзиром да домаћа свиња најчешће оболева путем контакта са зараженим глодаром, објашњава др Бохуцки, а осим свиња и коњи могу бити заражени. Само обољење излечиво је у првој фази.

У последњих 20 година на територији Севернобачког округа забележена су два случаја породичних епидемија и то 2007. и 2014. године.