У свету се данас обележава Дан јабука, који је установљен још пре 30 година у Енглеској како би се промовисали бенефити по здравље, али и бројне сорте. Чини се да јабукама у суботичкој пешчари није потребна велика реклама, будући да су најраспрострањеније воће на овом поднебљу, а како је сезона у пуном јеку и цена је приступачна – стају од 40 до 100 динара за килограм.
Слатке или киселе, црвене, жуте или зелене – јабуке ових дана доминирају на пијачним тезгама, а Суботичани их радо купују. Како кажу, најпре због здравља.
Осим што се верује да су добре за имунитет, јабуке су и ценовно веома приступачне, иако им временски услови нису ишли на руку.
Јабука се од вајкада сматра симболом здравља и живота, често је називају „краљицом воћа“, а једна стара енглеска пословица каже да „јабука на дан тера доктора из куће“. То потврђују и бројна истраживања, која су показала да само 60 грама овог воћа смањује ризик од бројних обољења, истиче др Каролина Берењи, специјалиста хигијене.
Осим тога, јабука има низак гликемијски индекс па је погодна и за дијабетичаре, садржи и добру количину дијететских влакана, а оно што је разликује од другог воћа јесте то што је богата полифенолима, објашњава др Берењи.
Ипак, уколико је конвенционално гајена, наша саговорница саветује да ољуштимо кору, с обзиром на то да се ово воће интензивно третира, док оне органске могу јести с корон, у којој се и налази половина дијетеских влакана. Садрже и пристојну количину Ц витамина, али само кад су свеже убране.
Смртовнице