У недељи у којој се обележава Светски дана хране – 16. октобар, нутриционисти и лекари Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица организовали су едукативне семинаре за средњошколце. Кроз разне активности, ђаци су учили о правилној исхрани и поремећајима исхране, које су имале за циљ подизање свести младих о очувању виталности и здравог начина живота.
Суботички средњошколци у великој мери хране се нездраво, јер како кажу, лоше навике намећу брз темпо живота и обавезе које имају током дана. Они који су пак укључени у неки вид физичке активности, објашњавају да је здрава и избалансирана исхрана најбољи пут ка постизању жељених резултата како у спорту, тако и у школи.
По неколико ученика из сваког разреда Гимназије „Светозар Марковић“ и Политехничке школе, присуствовало је предавањима о правилној исхрани и њеним поремећајима, где су учили како да припреме свој јеловник, како да препознају пласирање конзументских производа у медијима, које су последице неправилне исхране, као и шта је то анорексија и булимија.
На Светски дан хране, средњошколци Гимназије ће одржати Базар здраве хране, на тему „Жута бундева“, којим ће кроз едукативне и промотивне плакате, производе и видее, презентовати здраве навике у исхрани и активан живот младих, док ће се истог дана за чланове Удружења за подршку особама са психофизичким сметњама „Заједно“, одржати краћа радионица правилне исхране.