Ретко ко није чуо за изреку да јабука на дан, чува здравље. Ово наизглед обично воће, којег у нашим крајевима има у изобиљу, заправо је права благодет за људски организам, истичу лекари – осим што има превентивну улогу, дуготрајно утиче на добро зравље. Због тога се данас обележава Светски дан јабука.
Ајдаред, јонаголд, муцу, златни или црвени делишес, грени смит – само су неке од најпознатијих врста краљице воћа. Сезона јабука је у пуном јеку, а Суботичани кажу да их пазаре сваког дана – највише због приступачне цене. Додају да купују домаће, јер су увозне прскане и скупе.
„Сваки дан једем јабуке, јер су јако здраве. Баш сам пошао да их купим, само нема више јонатана, па узимам ајдаред,“ каже један старији суграђанин.
„Увек гледам да купим домаће, здраве су сигурно само оне које нису прскане. На пример, увозне никад не купујем,“ наводи једна Суботичанка.
„Често купујем и скоро сваки дан једем. Сматрам да су здраве, а толико ми и џеп допушта када је воће у питању,“ додаје уз осмех друга суграђанка.
На тезги Едите Какаш из Хајдукова шарене се јабуке. Цена варира од величине и врсте, а према њеним речима продаја још увек није достигла свој врхунац. Објашњава да је година за јабуке била лоша, погодио их је и мраз и лед, тако да су слабо родиле, па су и нешто скупље ове године.
„Имам много купаца, више од двадесет година сам на Млечној пијаци. Ја сам задовољно оним што продам, није то нека велика количина, али како долази зима све ће се више продавати, јер неће бити осталог воћа,“ каже Едита.
Осим што је укусна и приступачна, јабука спада у веома корисне намирнице и с разлогом представља симбол здравља, наводе лекари. Богата је квалитетним материјама – витаминима Ц, А, Е, садржи комплекс Б витамина. Јабуку чини 85 до 90 одсто вода, због чега садржи врло мало калорија и хидрира наш организам.
„Све то јесте веома погодно и добро за очување нашег здравља и имунитета, па се сматра да добра јабука, која није прскана, може да вам побољша здравље. Да вас заштити од грипа и прехладе. Такође, садржи јако пуно минерала, посебно има јако пуно калијума, али и гвожђа, калцијума, фосфора, па је добра и за јачање костију. Садржи пуно дијетних влакана, па отуд, иако наш организам не може да их пробави, чине вишеструку заштитну улогу у нашем пробавном систему,“ објашњава др Нада Косић Бибић, начелница Центра за промоцију здравља у Заводу за јавно здравље Суботица.
Због свих предности које јабука има по наше здравље, она је с разлогом заузела титулу краљице воћа, па би на нашем јеловнику требало да се нађе сваки дан, напомиње наша саговорница. Управо због тога, ово воће добило је и свој дан – 20. октобар, који се у свету обележава још од 1990. године.