Правилна исхрана, физичка активност, квалитетан сан, веома су значајни када је реч о јачању имунитета, што је током овог хладног периода веома важно, подсећају стручњаци.
Сезона вируса и грипа је у току, а тим поводом неопходно је повести додатно рачуна о здрављу, односно јачању имунитета. Постоји неколико начина, од природних препарата, исхране и других фактора. Начин исхране је кључан, објашњава начелница Центра за промоцију здравља, др Нада Косић Бибић.
-Практично треба да једемо управо оно што је сезона воћа и поврћа, оног које можемо наћи на пијацама и тржним центрима. Витамина Ц има највише у јужном воћу, којег има у изобиљу, тако да то мора бити свакодневно на нашем јеловнику, као и поврће које је богато влакнима. Купус, туршија и остале ствари су незаобилазне, јер обилују управо оним што је нама сада важно за имунитете, још увек имамо пуно белог лука, празилука. Такође треба да једемо бундеве, шаргарепе, препуне витамина који јачају нашу кожу, слузнице, јачају нашу отпорност према различитим респираторним инфекцијама. Месне супе такође треба да узимамо, првенствено супе од костију, јер оне обилују минералима и протеинима.
Такође, битна је и хидрација организма, па унос веће количине течности, првенствено воде или неког чаја може да нам сачува здравље.
-Нама је хидрација јако важна и кључна. О њој више водимо рачуна током лета, јер су температуре много више. Присуство хладног ваздуха може да нас завара, да мислимо да организму није потребна течност. Ипак сваки излазак практично због хладноће исушује и нашу кожу и слузнице, те је унос течности веома важан. У овом зимском периоду треба да дамо предност топлим напицима, првенствено биљним чајевима. Камилица, зова, жалфија, липа и друго биље.
Адекватна физичка активност је неизоставна, као и сан. Саветује се да се на спавање одлази увек у исто време и отприлике осам сати редовног сна је неопходно за добар имунитет, закључује саговорница.









