Време празника је и време гурманских специјалитета, ипак празнична трпеза треба да буде разноврсна, а исхрана умерена и правилна како би тело нормално функционисало, подсећају стручњаци. Важно је комбиновати намирнице и што више користити поврћа, те не претеривати са сухомеснатим производима и алкохолом.
Обимнија и јача исхрана карактеристична је за празнични период, ипак стручњаци упозоравају да треба повести рачуна о здрављу и придржавати се принципа правилне исхране и у овом периоду. Многи од нас склони су да у ово време претерају са уносом јаке хране и алкохолног или газираног пића, тим поводом проверили да ли и колико суграђани поштују ова правила.
С обзиром да се оброци током празника често састоје од неколико предјела до главног јела, а потом и десерта, потребно је јести умерене до мање порције, подсећају стручњаци. У овом периоду важно је комбиновати намирнице, користити доста поврћа, и не претеривати са сухомеснатим производима, објашњава нутрициониста, др Каролина Берењи. Шећере у десерту мењати са природним варијантама, попот меда, урми,стевије и сличног.
-Исто када су колаћи у питању, треба избегавати чвртсе маргарије, заменити их мањом количином путера, кокосовим уљем. Преливе за салату, павлаку, мајонез, можемо заменити неким комбинацијама од хумуса, грчког јогурта-
Такође, важно је конзумирати више природних сокова, а мање алкохолних пића. Посебну пажњу о исхрани и пићу, с обзиром на врсту хране као и чињеницу да се доста конзервисане хране уноси, треба да поведу хронични болесници, закључује наша саговорница.