У Општој болници Суботица представљена је књига „Исхрана особа на хемодијализи“ ауторке Дане Мешков, нутриционисте-дијететичара, иначе запослене у овој установи. Како истичу бубрежни болесници, ово је по први пут да имају јасне смернице како да се хране, што представља важну ставку у њиховој терапији и квалитетном животу.

Пресрећна је што коначно има све информације у вези с исхраном, каже Милуна Трбовић, док прелистава књигу намењену управо њој – пацијенткињи која је већ 12 година на хемодијализи. Милуна каже да води рачуна о намирницама, а да ће јој ова књига умногоме помоћи, будући да је написана веома једноставним језиком.

Књига „Исхрана особа на хемодијализи“ даје табеларни приказ јеловника који су израђени према препорукама Америчке дијабетне асоцијације, и то према енергетској вредности, која се израчунава за сваког пацијента понаособ. Нутриционисткиње из Суботичке болнице представиле су један јеловник намењен мушкој особи која је тежине 80 килограма.

Управо је недостатак информација један од највећих проблема када се почиње са дијализом, наводи Зоран Мишковић, председник Савеза бубрежних инвалида Војводине. Осим лекова и дијализе, исхрана је свакако један од основних елемената у терапији, па ће ова књига, на којој су са нутриционистом Даном Мешков, радили више од две године, бити основа за све бубрежне болеснике.

У Суботици је укупно 68 пацијената на хемодијализи, док их је у Бачкој Тополи 19. Три пацијента су прошле године добила бубрег, тако да је сада укупно шест особа које живе са успешно обављеном трансплантацијом овог органа.У Суботици је укупно 68 пацијената на хемодијализи, док их је у Бачкој Тополи 19. Три пацијента су прошле године добила бубрег, тако да је сада укупно шест особа које живе са успешно обављеном трансплантацијом овог органа.