Време празника и славља са собом доноси и трпезе пребогате специјалитетима којима је скоро немогуће одолети. Ипак, нутриционисти саветују грађане да контролишу унос хране како би избегли преједање, које може да проузрокује и озбиљне здравствене проблеме.
Наши суграђани кажу да им није лако да одоле свим гурманлуцима који се припремају за празнике, али да се труде да буду умерени, да од свега пробају помало и да не претерују ни са храном ни са пићем.
Како бисте избегли преједање, лекари саветују да водите рачуна о порцијама, од предјела до десерта, посебно они који већ имају здравствене проблеме.
Претеривање са храном и пићем не прија ни потпуно здравим особама, које празнике могу да заврше са неколико килограма вишка.
Да умемо да се занесемо за празничним и славским трпезама, говори и податак да Саветовалиште за правилну исхрану Завода за јавно здравље током фебруара и марта најчешће посећују жене, у потрази за редукционом дијетом због 4 до 5 кг вишка. Уколико се и вама догоди да током празника унесете више хране него што је потребно и што вам прија, према савету стручњака, дан касније направите пар литара лимунаде како бисте помогли организму да одржи равнотежу, а није наодмет и лагана шетња.