Мајчино млеко – најбоља је храна за новорођенче, јер садржи све што је потребно за физички, психички, социјални и емоционални развој, развој свих чула и интелигенције, али и штити одојче од многих инфекција, истичу стручњаци. Под слоганом „Подржимо дојење“, по 25. пут, обележава се Светска недеља дојења, у више од 170 земаља.

Мајчино млеко обезбеђује правилан раст и развој детета, подстиче развој одбрамбеног система, смањује ризик од гојазности, постиче развој интелигенције, штити од појаве многих болести, инфекција и алергија. Осим за одојче, предности дојења за мајку су емоционална повезаност са дететом, нормализација телесне тежине, смањује се крварење након порођаја, као и ризик од појаве анемије, остеопорозе и малигних обољења дојке и јајника. Мајчино млеко основна је храна током целе прве године живота детета, а са дојењем треба наставити и до навршене друге године.

Највећи проблем код дојења, јавља се у првих шест недеља, кроз само успостављање и одржавање лактације. 

Мајкама се увек саветује да буду упорне у одржавању процеса лактације, због контакта мајке са дететом, али и других поменутих предности. Међутим, уколико је мајчино млеко недовољно, стручњаци саветују да се уведе дохрана односно адаптирана млечна формула.