Прилагођена исхрана током летњег периода, може умногоме да олакша подношење тропских врућина. Енергију и снагу, по савету стручњака, најбоље ћемо сачувати употребом напитака, као и уношењем сировог воћа и поврћа.
Лето је право време да прву јутарњу кафу замените шољицом зеленог чаја, који је већи извор кофеина, доприноси бољој концентрацији, садржи антиоксидансе, а у комбинацији са кашичицом меда он постаје права „бомба“ за подизање имунитета. Иако врло богат благотворним састојцима, „зелени“ напитак није довољан да бисмо дан започели са максималном енергијом. Стручњаци саветују, да се доручак не сме изоставити, као ни ручак ни вечера, који требају да буду лагани и здрави.
Обилно воће и поврће у летњем периоду, могу бити право освежење за организам јер садрже много воде, нарочито оно киселкасто попут вишања, боровница и малина. Када говоримо о употреби поврћа, у току дана би бар трећина требала да буде у свежем облику, јер даје снагу и енергију, а уз туњевину или млади посни сир чине незаменљив „летњи“ оброк.
Поред освежења, конзумирање оваквог јеловника има много бенефита за наш организам.
Када су у питању напици, велику улогу у рехидратацији имају воћни компоти без додатака заслађивача, као и млечни производи са мањим процентом млечне масти, који садрже пробиотске културе.
Уколико услед високих температура, немате жељу за храном, уношење течности никако не сме да изостане, те се тако саветује да са собом увек понесете флашицу воде, чуване на собној температури.