Како би тело лакше поднело високе температуре током врелих летњих дана, неопходна је пре свега рехидрација, односно довољан унос течности у организам, а потом и прилагођена исхрана, подсећају лекари.

У последњих неколико дана температура ваздуха иде преко 32 степена, а с обзиром на температурне пикове где пређе и 35 степен, како не би дошло до колапса организма неопходно је придржавати се савета лекара. Оно што се налази на листи препорука је свакако прилагођена исхрана и довољан унос течности. Иако смо недавно утврдили да се Суботичани држе хлада, воде и шешира, при испињавању обавеза током ових дана, овај пут проверили смо да ли је и исхрана прилагођена временским приликама.

Далеко више воде из организма се губи током врелих дана, самим тим и минерала и у том смислу је важно узимати доста течности и не чекати да будемо жедни да бисмо пили, него унети минимум око две литре дневно, кажу лекари. Такође, пића не треба да буду заслађена, то треба да буду чајеви или цеђени сокови,јако минерализована вода уноси се до 7 дл дневно, а не треба уносити пуно кофеина, као ни алкохола. Храна треба да буде разноврсна, свеже воће и поврће које има пуно воде у себи попут краставца, тиквице, диње, лубенице, патлиџан и слично. Јела треба да буду лагана, оброк салате су одличан избор, где се уз поврће може додати сир, јаја, семенке и слично. Препоручују се млечни производи попут јогурта, кефира, а слаткише треба заменити воћем и воћним салтама.

-Нарочито је препоручљиво воће које је наранџасте боје које има доста бета каротена, које сад сазрева и сад је актуелно у продавницама и на пијацама, као што су кајсије, бресква, поред тога и поврће шаргарепе, спанаћ, блитва, зелена салата који садрже бета каротен. Он нам је битан у овом периоду зато што кожу штити од УВ зрака којима смо изложени- објашњава нутрициониста, Каролина Берењи.

Особе које имају проблема са алергијама које су током летњег периода честе, могу да узимају додатни калцијум. Он смањује распламсавање алергијских реакција и можемо га наћи у храни односно сусаму, сардинама, закључује наша саговорница.