Употреба суплемената у исхрани последњих година постаје све популарнија, нарочито ове, када је у фокусу борба против коронавируса и када се истиче значај уноса витамина и минерала који могу помоћи нашем организму да се заштити или пак избори са вирусом. И наши суграђани користе додатке исхрани, највише витамин Ц.

Како се витамин Ц најчешће узима као додатак исхрани, стручњаци објашњавају да он не доприноси стварању додатне заштите од продора вируса и бактерија, него да само има могућност да скрати време опоравка у случају болести.

Главни витамин који нам може помоћи у одржавању доброг имунитета је Д витамин. Доказано је да европска популација природно има недостатак овог витамина у организму, који се не може у потпуности надокнадити излагањем сунчевим зрацима. Стога је важно мањак надокнадити суплементима, нарочито у зимским месецима.

Нутриционисти напомињу да је витамине и минералне најбоље конзумирати из воћа, поврћа, житарица или меса, у односу на било које витаминско-минералне комплексе, али да има и оних, попут цинка, чија је апсорпција боља уколико се уноси путем капсула.

Препоручује се и свакодневна употреба магнезијума, било кроз минералне воде или дијететске суплементе (око 350 мг дневно), а ту су и омега 3 масне киселине које побољшавају имунитет, смањују згрушавање крви и делују антиупално на све акутне инфекције. Оне се, уколико се не узимају из рибе, морских плодова, ланеног семена или уљане репице, могу надокнадити суплементима у минималној дози од 1.000 мг дневно.