Зимски период је сам по себи веома изазован за здравље, поготово када се дешавају велике осцилације у температури, као што је то случај последњих неколико недеља. Ипак, постоји неколико начина да помогнемо организму да се избори са вирусима који харају од почетка јесени па све до пролећа.

Када говоримо о јачању имунитета на природан начин, то је нешто што треба да радимо током целе године, а не само зими, или када смо већ болесни – објашњава др Нада Косић Бибић, начелница Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица. Постоји мноштво начина, али најбитнија је здрава, а пре свега правилна исхрана пуна витамина, минерала и антиоксиданаса.

- На првом месту су намирнице управо са овим важним нутријентима, то су воће и поврће. То је нешто што би требало да се налази на јеловнику сваког дана током целе године, а у овом зимском периоду предлажемо да се обрати још више пажње на то. Да уносимо храну која обилује витамином А, витамином Ц, витамином Е, то су природни антиоксиданси који јачају наш имунитет. Сада можемо наћи обиље ових намирница које садрже ове витамине и антиоксидансе, такви су поморанџа, лимун, киви, заиста се много тога може наћи у продавницама и прилагодити буџету, које су намирнице јефтиније, да их користите. Ту је и кисели купус који садржи обиље витамина Ц и треба често да га уносимо у организам.

Када је поврће у питању, најздравије је да га користимо у виду свежих салата, али и чорбе и варива су свакако добри за јачање имунитета. Након новогодишњих и божићних празника, када је трпеза по обичају богатија и маснија него иначе, треба да тежимо ка томе да нам исхрана буде разноврснија, са што мање тешких јела и слаткиша.

- Чим немамо добре и квалитетне пробиотске културе у нашим цревима, немамо ни јак имунитет. Стога уношење намирница која су богата пробиотским културама као што су различите врсте закисељених млечних производа, посебно оних који садрже пробиотске културе, свакако доприносе јачању нашег имунитета, као и уношење хране која не садржи пуно масти, којиасе не пржи, не похује, заправо погудује јачању нашем имунитету – тврди наша саговорница.

Битна је и хидратација организма, па унос веће количине течности, првенствено воде или зеленог чаја или чаја од ђумбира и лимуна може да нам сачува здравље. Оно што је битно, да разне суплементе и витаминске производе не узимамо на своју руку, већ да се увек консултујемо са изабраним лекаром, посебно када су хронични болесници и старије особе у питању.