Почео је Велики ускршњи пост, а тим поводом све оне који практикују овај начин исхране, нутриципнисти подсећају да је и током овог периода неопходно уносити довољне количине протеина, односно биљних извора протеина, као и калцијума кроз различите врсте воћа и семенки.

Избацивањем меса, јаја, млечних производа уклањају се значајне намирнице које су богат извор протеина, из тог разлога неопходно је исхрану пребацити на биљне изворе протеина, објашњава нутрициониста, др Каролина Берењи. Ту спадају махунарке, односно пасуљ,боранија, грашак,соја,леблебија, а потом и разне врсте сочива. То су извори протеина које треба узимати у сваком оброку.

Треба обратити пажњу и на врсту житарица, као и количину скробних намирница које се конзумирају. Често се у периоду поста углавном исхрана састоји од хлеба, пецива, теста, кромпира, то треба да буде основа, али не и да се оброк састоји углавном од тих намирница, објашњава наша саговорница.

Исхрана треба да буде сачињена највећим делом од поврћа, док се са воћем не треба претеривати, али ни са слаткишима. Довољан унос калцијума може се остварити кроз конзумирање најпре сусама, али и других намирница, попут зеленог лиснатог поврћа, осим тога и биљна млека обогаћена са калцијумом, могу да надокнаде његов унос.

С обзиром да се у нашим крајевима месо једе у већим количинама од препоручених, у том смилсу пост може да представља олакшање за дигестивни систем. Ипак, пост се не препоручује малој деци, трудницама, дојиљама, те особама које се опорављају од операција, а сви пацијенти са хроничним обољењима требало би да се консултују са лекаром.