Иако се инфекције салмонелом бележе током читаве године, летњи период је време када се јављају у много већем броју. Због тога стручњаци апелују да се намирнице животињског порекла добро термички обраде, будући да се људи тако најчешће и заразе – конзумирајући сирова јаја, као и пресно или недовољно печено месо.

Инфекције салмонелом чешће су када је топлије време – јер више једемо такозвану брзу храну, али и роштиљ у природи, као и омиљењу летњу посластицу, сладолед. Ипак, судећи према одговорима Суботичана у нашој анкети, нису сви баш сасвим сигурни на који начин да се заштите од најпознатије летње  инфекције.

Бактеријске инфекције салмонелом, којих има више од 2.500 хиљаде типова, веома су учестале, а њихово природно станиште су животиње, па се тако и преносе на човека – конзумирањем сирових или недовољно термички обрађених намирница, на првом месту јаја, меса, млека, па чак и сира, објашњава специјалиста епидемилогије, др Небојша Бохуцки.

Број оболелих од салмонеле у Војводини се готово спреполовио у последњих десет година, тако да се сада бележи 25 случајева на 100.000 становника, док је пре то било 40 до 50 оболелих.