Мајчино млеко је најздравији и најприроднији начин исхране бебе, јер је то храна коју је природа максимално прилагодила потребама одојчета, поручују стручњаци поводом Светске недеље дојења која се обележава сваке прве недеље у августу. Како објашњава педијатар у суботичком Дому здравља, др Татјана Козомора, мајчино млеко је приоритет у првх шест месеци живота, а касније уз додатак немлечне исхране, до краја прве па чак и друге године. Она додаје да дојење има вишеструке користи по бебино здравље, нарочито у заштити од инфекција.

Осим за бебу, дојење је једнако важно и за саму мајку, истиче др Козомора.

Није занемарљив ни економски аспект дојења, појашњава наша саговорница, јер је то храна која је бесплатна, увек доступна, стерилна и бактериолошки исправна. Како би дојење било успешно битно је да се успостави одмах по рођењу, као и да мајка има подршку породице.

Искуство суботичких лекара показује да у се у нашем граду велики проценат мајки одлучује да доји бебу и да су ретке оне које у тој намери одустају.