Поводом обележавања Европског дана правилне исхране и кувања са децом, у Хемијско-технолошкој школи организована је акција „Млади кувају“, у циљу оспособљавања младих да самостално припреме здрав оброк и прихвате здраве навике у исхрани. Акцију је организовао Центар за промоцију здравља Завода за јавно здравље Суботица у сарадњи са координаторком практичне наставе Илдико Шмид и професорицом хемије Наташом Николоски из Хемијско-технолошке школе.
Обележавање 8. новембра, као Европског дана правилне исхране и кувања са децом, настало је у потреби за промовисањем здравих прехрамбених навика међу децом с обзиром на то да је све више деце у Европи гојазно. Истраживања здравственог стања становништва Србије из 2001, 2006. и 2013. године показала су тренд сталног раста гојазности, како код деце тако и код одраслих. У последњем истраживању је регистровано је 13,7 посто гојазне деце узраста од 7 до 14 година, што је за 5,2 одсто више него у 2006. години. Такође, дошло се до податка да тек нешто више од 50 посто деце свакодневно једе воће и поврће, док су слаткиши, грицкалице, пецива и сендвичи најчешћи избор малишана на школском одмору. Током данашње акције ученици првог разреда смера Техничар за заштиту животне средине Хемијско-технолошке школе, припремали су оброке за вршњаке, како би им показали прави пример здраве исхране.
др Нада Косић бибић, ЗЗЈЗ: „Овде смо како бисмо мотивисали децу да науче вештине у припреми здравог оброка. Ученици ће уз нашу помоћ припремити енергетске штанглице, слатке мафине и салату, како би деца видела да салата јесте и може да буде један целовит и укусан оброк са пуно поврћа које они врло честно не уносе у довољној количини.“
Стручњаци упозоравају да је прекомерна тежина и гојазност у дечјем узрасту водећи узрок превремене онеспособљености, повећања фактора ризика за развој срчаних болести, дијабетеса и карцинома у одраслом добу, али и све присутнијих обољења у дечјем узрасту. Важно је указати да гојазна деца често имају и менталних проблема и да су склонија депресији, јер су изложени притисцима и подсмеху вршњака. Превенција гојазности примарна је од најранијег узраста деце, а постиже се учењем детета о принципима правилне исхране и основним вештинама здраве припреме оброка, у којој морају учествовати сви актери заједнице.