Иако се број оболелих од салмонеле заначајно смањио у последњих десет година – са око 40 до 50 оболелих на око 25 оболелих на 100.000 становника, треба бити опрезан, нарочито током летњих месеци, упозоравају лекари. Једина мера превенције против ове заразне болести је довољна термичка обрада сваке животињске намирнице.
Летњи период је време када се чешће хранимо напољу, мање код куће – успут поједемо сладолед код омиљеног посластичара, или пак одемо на неки роштиљ у природи. Међутим, ту вреба опасност и то од једног од најпознатијег заразног обољења – салмонеле. Суботичани које смо анкетирали кажу да су пажљиви лети, нарочито када припремају оброке за своју децу.
Бактерија салмонеле у људски организам увек улази на исти начин: конзумирањем неке намирнице животињског порекла, која није довољно термички обрађена, објашњава епидемиолог, др Небојша Бохуцки. Због тога, упозорава др Бохуцки, јаја се не смеју конзумирати сирова, а могу бити опасни и колачи и торте који садрже или сирова јаја или млеко које није пастеризовано. Опасност вреба и од омиљене летње посластице – сладоледа, али и меса, нарочито оног које се на роштиљу недовољно испече. Будући да је реч о обољењу које није безазлено, треба бити опрезан, додаје наш саговорник.
У највећем броју случајева обољење је благо до умерено тешко. Међутим, проблем настаје када бактерија продре у крвоток и настане тровање крви – тада салмонела постаје озбиљна и потенцијално животно угрожајућа и захтева хоспитализацију, као и лечење антибиотицима. Зато, када конзумирате неку намирницу која је сирова или само делимично термички обрађена, увек имајте на уму – управо салмонелу.