Одговарајућа количина квалитетних протеина, воћа и поврћа богатог Ц, А и Д витамином, главни су елементи при очувању здравља кроз правилну исхрану у овом периоду, подсећају лекари.

Адекватне намирнице у исхрани један су од кључних корака у очувању имунитета током зимског периода. Поред хране, важно је и уношење довољне количине течности. Суботичани, како кажу, пре свега уносе воће и поврће, а тек онда одређене суплементе, како би одржали здравље.

Имунолошки систем је врло захтеван, јер свакодневно ствара на десетине хиљада антитела против разних бактерија и вируса који нас нападају. Због тога је важно је водити рачуна о одржавању здравља, што подразумева и одговарајућу исхрану, између осталог и уврштавање неопходне количине протеина у јеловник, на свакодневном нивоу.

Поред протеина, важни су и воће и поврће, кроз које се уносе разни витамини, пре свега Ц, А и Д који су од изузетног значаја за имунитет. Витамин Ц треба уносити сваки дан, јер се он не складишти у организму, док су витамини А и Д топиви у мастима, па могу да се складиште и довољно је да се уносе на недељном нивоу. А витамин се налази у намирницама жуте или наранџасте боје, док се Д витамин може надокнадити или суплементима или одговарајућим намирницама.

Поред адекватне исхране, неизоставна је и физичка активност, а препорука је да је упражњавамо минимално 150 минута на недељном нивоу. Све већа улога придаје се и пробиотицима, које можемо уносити природним путем, конзумирањем киселог купуса, или у капсулама.