Таванкут је протекле суботе био у знаку пасуља. Код ресторана „Буњевка“ одржано је такмичење у кувању овог јела — 22. Пасуљијада.
Традиционална „Пасуљијада“ окупила је десет екипа из Суботице, Бајмока, Таванкута и околних места. Јосип Бошњак из Бајмока са својим друштвом редовно учествује на овој али и другим сличним манифестацијама готово три деценије.
Да је дружење један од најбитнијих „састојака“ доброг пасуља, потврђује и Миленко Роквић из Суботице.
Да би од једноставног јела какво је пасуљ настало право мало кулинарско ремек-дело, за Бајмочанку Марију Бешлић неизоставан је један посебан зачин.
Пасуљијада јесте такмичење у кувању пасуља, али, настала је првенствено са циљем како би се људи окупљали и дружили, истиче Зоран Бенеш испред организатора, Буњевачког културног центра Таванкут.
Жири је, како то Таванкућани кажу, имао здраво тежак задатак да изабере најбољи пасуљ. Ипак, прва награда отишла је у руке Антуна Мандића из Бајмока. И друго место припало је Бајмочанима, екипи Буњевац и три Буњевке, док је треће место освојио пасуљ који је припремила екипа Болница синдикат из Суботице.