Са доласком јесени и хладнијег времена почиње сезона карфиола и броколија. Осим ове две врсте поврћа које су се увелико одмаћиле у нашој исхрани, Суботичани однедавно могу да купе и њиховог мало познатог рођака – романеска. Ово необично и ретко поврће засадила је породица Вуковић на свом имању у Горњем Таванкуту.

Романеско карфиол или шенон настао је укрштањем броколија и карфиола, а укус је нешто између – блажи од карфиола, слађи од броколија. Најинтересантнији је свакако изглед овог поврћа из породице купусњача – светло зелене боје пирамидалног облика који не прелази тежину од једног килограма. Породица Вуковић већ десет година бави се узгојем карфиола и броколија, а романеско су први пут посадили пре четири године. Ове године на њиховом имању родиће преко 7000 главица овог несвакидашњег поврћа.

На површини од око једног јутра, осим романеска, увелико рађају карфиол и броколи, за којима постоји и највећа потражња. Сеју се у јуну или јулу, а по густини лишћа види се да купусњачама  веома прија таванкутско земљиште.

Геза Вуковић каже да је само са два прскања успео да заштити купусњаче од штеточина и болести, што се може видети по здравом роду.

Породица Вуковић увек трага за новим врстама, неуобичајеним за наше поднебље. Још пре двадесет година су покушали са узгојем броколија, међутим, тада је нашим купцима ово поврће било непознато, па су одустали. Данас је броколи веома популаран, а вероватно ће кроз пар година и романеско постати незаобилан на нашим трпезама. Они који су га пробали, увек се враћају по још коју главицу док траје сезона.