Крај јесени и почетак зиме, период је године када су учестали свињокољи на подручју Суботице и околине, што повећава опасност од трихинелозе. Ове године није забележен ниједан случај овог обољења које изазива трихинела, паразит који се у тело уноси конзумирањем зараженог меса и месних прерађевина и које може да доведе до компликација опасних по живот. Због тога је неопходна ветеринарска контрола свињског меса.
До инфекције трихинелом долази када се месо које није довољно термички обрађено, кувано или печено, унесе у организам. Да би се заштитили, потребно је извршити преглед меса на трихинелозу. Прегледи се раде у свим ветеринарским станицама, а потребно је донети одговарајући узорак меса.
„Од трихинелозе ћемо се заштитити тако што ћемо редовно прегледати, сваку свињу коју закољемо. По закону се обавезно прегледа месо домаће свиње, али исто тако мора да се прегледа и месо дивље свиње. Свиње се најчешће заразе тако што поједу зараженог пацова или леш животиње која је угинула од трихинелозе, тада паразити улазе у месо које може да буде потенцијални извор заразе. Узорак који се доноси је дијафрагма односно мишићни део дијафрагме“, објашњава Горан Баки, ветеринар специјалиста у ВС „Ветеринар“.
Наш суграђанин Милан Грубишић сваке године редовно доноси месо на контролу.
„Сваке године правим свињокољ и обавезно од свих комада које закољем, донесем узорак меса на преглед, ради здравствене безбедности“ каже Милан Грубишић.
Преглед меса на трихинелозу, важан је не само због безбедности оних који раде свињокоље и чланова њихових породица, него и због оних које ће угостити за време предстојећих слава и празника. То ће им одузети само 15 минута времена и 400 динара, што је занемарљиво у односу на здравствене проблеме које може да проузрокује месо које није прегледано а заражено је трихинелом.