Коштићаво воће је углавном обрано, и већ неко време може се видети на пијачним тезгама, а дало је у просеку око три вагона по хектару. Беру се и крушке и јабуке, док су на стаблима остале још неке касније сорте. Процена је да ће јабуке дати у просеку максимално четири вагона, док се од крушака може очекивати око три. Ипак стручњаци кажу да ова година није била добра за воћаре.

Магдолна Берењи из Хајдукова бави се производњом воћа и прича нам како је ове године слабо родило. Најзадовољнија је шљивама, којих је имала око тону.

Коштичаво воће – брескве, нектарине и шљиве дале су између 30 и 40 тона по хектару.

Берба јабука је у току, остале су још касније сорте као што су златни делишес и ајдаред, а грени смит ће на ред доћи крајем месеца. Просечни принос јабуке на нашим просторима неће прелазити четири вагона, односно 40 тона по хектару, објашњава саговорница. Произвођачи су се ове године суочавали са проблемом алтернације, пролећних мразева, временских непогода, болести и штеточина. Све то је утицало на род и квалитет плода.

И крушке су већим делом обране, а приноси нису били високи.

Оно што је генерална оцена ове године је да за произвођаче воћа није била благонаклона. Учестале падавине са собом су донеле болести које су у значајној мери утицале на принос, количину првокласне робе и бербу, закључује саговорница.