Сезона воћа увелико је у току, а за око недељу дана кренуће и берба трешања. На Хајдукову ће овогодишњи род биће знатно слабији, што због пролећног мраза, што због прошлонедељног леда, па произвођаћи процењу да ће ова година бити најлошија по питању приноса.

Произвођач из Хајдукова, Јанош Шомођи, трешње узгаја на око два хектара, а како каже стално гледа у небо. Ове године временски услови нису били на његовој страни, воће је прво оштетио мраз крајем марта, а онда је прошлог уторка његов воћњак захватио и град.

Штета коју је имао, за коју слободном проценом каже да је минимум око 50 одсто, знатно ће утицати на цену коју ће за њих моћи добити, па ће уместо да оду у извоз трешње завршити на околним пијацама.

На његовом интензивном воћњаку има преко 1900 стабала трешања сорти кордиа, феровија и регина. Берба првих ће почети 10. јуна, а плод мора да има у пречнику најмање 28 милиметара, показује Јанош.

Трешњама је сад потребно што више сунца за развој, додаје овај произвођач. Иако се након прошлогодишњег доброг рода надао приносу од два вагона, односно 20 тона, каже да ће ове године бити задовољан ако извуче и четири, пет тона.