Стање озимих усева у суботичком атару је добро – пшеница, јечам и уљана репица су развијени, али ће се због високих температура заштита радити раније него што је уобичајено. Стручњаци саветују произвођаче да не журе са прихраном, јер зима још увек траје и може бити непредвидива.
Година за нама је била веома неуобичајена, јесен је била изразито топла, а усеви који су посејани у првој и другој декади октобра су добро развијени, каже директор Пољопривредне стручне службе, Дамир Варга и додаје да се вегетација на овим температурама одвија, али нешто спорије, као и да је примећено присуство патогена.
Када је уљана репица у питању, Варга оцењује да никада није била тако развијена у ово доба године. На неким парцелама присутно је црвенило, али оно може бити физиолошког карактера због разлике у температури тла и ваздуха.
Озими усеви су јесенас заузели око 60 одсто површина у атару, што значи да су се произвођачи одлучили да пшеници, јечму и репици дају предност науштрб кукуруза и сунцокрета.
Варга саветује произвођаче да не журе са прихраном, јер уколико дође до пада температуре то биљкама може да нашкоди, а најбоље би било прво урадити анализу.