Јесен је и време када се традиционално пече ракија. Из казана се дими, а припрема се препознатљиви алкохолни напитак од кајсије, шљиве или јабуке.Наша екипа проверила је како тај процес изгледа у једном домаћинству у Бајмоку.

Вредни домаћин, Иштван Ступовски из Бајмока, тренутно пече јабуку. Припремио је пет тона, од које очекује да ће добити око 600 литара ракије, јачине око 20 гради. У казан стане 200 кила, те је и сам процес дуготрајан, али је Иштван стрпљив.

Јабуку је требало прво самлети, наког чега је стајала у бурадима.  Да би се добила добра ракија, потребно је познавати и правила њене дестилације.

Пре јабуке,  Иштван је већ испекао ракију од кајсије и шљиве. Надао се и дуњи, али није успео да је набави.  Прича нам како је касјија најзахтевнија за дестилацију, али и даје најбољу ракију, док шљива даје највише.

Иштван планира да ове јесени набави и крушке, које су доста слатке и дају око осам до девет литара ракије на 100 кила.