Спарно време и влага у ваздуху погодују развоју болести на биљакама, па пољопривредници треба да третирају своје културе, како би их заштитили. Винова лоза је у овом периоду осетљива на пламењачу и пепелницу, воће након града треба третирати против бактериозне пламењаче, док у кукурузима постоји опасност од кукурузног пламенца.
Винова лоза, која улази у фазу цветања, тренутно је веома осетљива на инфекције. Произвођачи треба да обрате пажњу на пламењачу коју треба третирати препаратима који имају и контактно и систематско деловање, као и на пепелницу. Стручњаци оцењују да је стање лозе ове године добро, а сада је само треба заштити од болести.
Након града који је пао у појединим деловима, воћарима се саветује да јабучасте воћне врсте третирају бакарним препаратима против бактериозне пламењаче, док коштићаво воће треба заштитити од трулежи. Јабука је овим крајевима најзаступљенија, а у овом периоду прети јој болест чађава краставост.
На нашим просторима јавља се штеточина кукурузни пламенац, на коју ратари треба да обрате пажњу.
На сајту Прогнозно-извештајне служне, пољопривредни произвођачи могу да добију све потребне информације о заштити биља, објашњава наша саговорница.