Силажа је конзервисана храна за преживаре која је значајна јер обезбеђује стабилну производњу млека и меса па се већина пољопривредника одлучује за припрему ове хране у жељи да остваре економичну производњу. У спремању силаже најзаступљеније биљне врсте су кукуруз и сирак.
Неизоставна посластица у исхрани преживара је силажа која се прави од биљака које су богате шећером. Већина пољопривредника је користи зими али се може користити и током целе године. Поред кукуруза и сирка, за силирање се у новије време користи и раж.
Најпогоднији тренутак за силирање је када су биљке у фази воштане зрелости са 30 одсто суве материје. Треба обратити пажњу на обраду биљке и припрему сило јаме јер у супротном може доћи до кварења силаже и животиње неће конзумирати храну, кажу стручњаци.
Ово богато енергетско храниво позитивно утиче на лучење млека, па га највише воле високомлечне краве, али се користи и у исхрани свих домаћих животиња. За исхрану младунчади се не препоручује јер је потребно много енергије да се свари па може доћи до прегревања организма. Увек треба направити више сило јама јер, када дођу сушне године, ова врста складиштења хране „злата вреди“, јер животиње неће остати гладне.