Утицај ниских температура и голомразица на презимљавање усева, припрема за пролећну прихрану и заштиту озимих усева, биле су теме данашње презентације коју је организовала фирма Салаш 024 у Ресторану Спартак.

Тренутно је тешко проценити стање усева, и према речима агронома Флориана Фаркаша, то ће бити могуће тек у другој половини фебруара, када би земља требало да „отпусти“. До тада, може се говорити само о теорији, а она каже да пшеница, која је на време посејана, не би требало да претрпи велику штету, као ни воће, док су најугроженији уљана репица, јечам и усеви који су касно посејани, односно који су у фази ницања.

Флориан Фаркаш, приватни саветодавац агроном: „Онај ко је на време посејао уљану репицу, јечам, пшеницу, ту у принципу ја не бих пуно калкулисао. Требало би да се уради прихрана, ако су планирали да раде прихрану са Уреом. Ако остане ова временска прогноза, очекујемо да ће вегетација кренути негде између 10. и 15. марта, значи са Уреом односно прихраном би требало да се заврши најкасније до 20. фебруара. Идеални моменат би био сада, крај прве декаде и средина фебруара, међутим ево сад већ сутра попушта време, вероватно првих десет дана фебруара се неће моћи ништа радити. Углавном, ту до 15.-20. фебруара требало би ко намерава Уреом. Ко гаји пиварски јечам, није препоручљиво сада да се ради Уреа, зато што теже можемо да контролишемо садржај протеина у финалном производу, то је најбоље да се остави на Ан. Ко хоће да калкулише, код свих ових усева, може прву прихрану да помери за Ан, који треба да се позиционира негде у време кретања вегетације, значи то је ту негде 10. март отприлике, а до тада ће већ бити јасније слика да ли је било штета или колике су оне, односно које парцеле ће се евентуално морати пресејавати.“

Давид Анишић, директор Салаш 024 д.о.о.: „Ми смо ту да обезбедимо све оно што еминентни стручњаци препоруче, тако да се трудимо да набавимо све што је потребно за прихрану ових озимих култура. То је на првом месту Уреа, а мало касније ће ићи и Ан, а то се већ налази у нашој понуди, као и припрема за пролећну сетву, семена и заштита тих биљака. Ми се трудимо да комплетирамо читаву понуду односно све што је потребно земљорадницима, да будемо један сервис доступни од 0 – 24, тако да испунимо све њихове жеље и потребе.“

Иако не постоје прецизне дугорочне прогнозе када је у питању предстојећа година, на основу дугогодишњег посматрања, Флориан Фаркаш истиче да уколико оваква ситуација потраје, због тренутно јако ниске акумулације зимске влаге, не треба рачунати на високе приносе кукуруза.

„С обзиром да је зима каква јесте, цене пољопривредних производа вероватно неће нешто драстичније да расту, треба „памет у главу“ и добро промислити сваки корак у тој технолошкој години и „не срљати“ односно не претеривати са улагањима“, саветује Флориан Фаркаш, приватни саветодавац агроном.

Давид Анишић, директор Салаш 024 д.о.о. додаје: „То је јако добар савет и ја ћу само рећи да треба бити паметан, јер знате да је ово пољопривреда и има много непознаница. Да ли ће бити кише или не, да ли ће бити суше…ипак, ово је производња под отвореним небом, тако да оно што је у нашим могућностима је уштеда где год је то могуће, али ипак је више од 50 одсто у Божјим рукама и како ће то на крају испасти“.