Произвођачи, прерађивачи и дистрибутери органске хране, али стручњаци за ову област пољопривреде, окупили су се на још једном Међународном фестивалу органских производа „Биофест“ у организацији удружења „Террас“ и Отвореног универзитета. На свом деветнаестом издању „Биофест“ ће покушати да одговори на питање каква је будућност органске производње.

Саставни део „Биофеста“, изложба органских производа у холу Отвореног универзитета је ове године била нешто скромнија, представило се неколико произвођача, међу којима и добитник признања за органског произвођача године – Владимир Возар из Кисача. На његовом газдинству се органском производњом баве 33 године, а обрађују 14 хектара. Има и савет за друге произвођаче – да смање квантитет понуде, како би одржали квалитет.

„Најбоље би било можда један, два производа и да извозите. Да се залећу нови произвођачи, ја не бих саветовао, зато што ће доћи у клопку, на пример да неће стизати, а радне снаге нема. Са друге стране, са мање производа цела породица може да се посвети томе“ – прича Владимир.

Такође је додељена и награда за најбољи органски производ, добила ју је „Винарија Петра“ . Ова палићка винарија је пре неколико година започела конверзију, а сертификат органска је добила 2021.године.

„Сва вина су нам органска, не правимо разлику неорганско, органско, дакле кад смо кренули у ту производњу одлучили смо да све иде као органско вино. Јесте ретко, поготово код нас, у свету и није толико, али код нас се иде ка томе да што више винарија буду органске, има их неколико у Србији. Истовремено је и захтевно, много је више рада и труда потребно“ – истиче Синиша Радић, главни виноградар и подрумар у „Винарији Петра“.

Организатори напомињу да су задовољни што су успели да очувају континуитет, јер је „Биофест“ место где се размењују искуства, а све са циљем изналажења предлога за унапређење овог вида производње. Управо је „Садашњост и и будућност органске/одрживе производње у региону“ била тема панел диксусије на којој су учествовали и гости из Републике Српске и Хрватске.

„Посебно са аспекта имплементације зелене агенде и свих тих докумената који су утвђени у Европској унији, сазнаћемо како је то у Хрватској и Европској унији, којој и ми тежимо. Једна уредба је тамо ступила на снагу, а од 1.јануара ће и код нас, видећемо какво је искуство у примени те уредбе у Хрватској. Циљ нам је да разговарамо и да дођемо до конкретних предлога за наредни период“ – каже Сњежана Митровић, руководилац организационог тима „Биофеста“.

Уредба која се односи на органску производњу уводи нове стандарде којих произвођачи и дистрибутери треба да се придржавају, а како из једне од хрватских контролних кућа наводе, повећан је степен предострожности и одговорности.

„Могу рећи да је једна од врло важних ствари администрација вођења производње,што значи да су мере превенције и предострожности јако важне, односно одговорност је сада увелико на самом субјекту који производи“ – појашњава Ана Марушић Лисац из контролне куће „Биотехнико“.

„Биофест“ се затвара сутра, а Суботичани изложбу органских производа могу да посете у холу Отвореног универзитета од 10 до 17 часова. У оквиру програма биће приказан и еколошки документарни филм и промовисана књига „Вита органица“.