Када започети пролећну сетву кукуруза, које хибриде изабрати, на који начин их заштити, суботички паори имали су прилику да чују на данашњој презентацији, коју је у ресторану Спартак организовала фирма „Салаш 024“.

Бранко Петрић из Горњег Таванкута  се бави пољопривредом више од три деценије. Сунцокрет, жито и кукуруз, културе су које овај земљорадник најчешће сади. Иако не крије незадовољство ценом кукуруза, и ове године Петрић ће засадити око 70 јутара ове пролећне културе.

Бранко Петрић, пољопривредник: „Ове године је пала цена кукуруза, а мало је родило. То за нас није добро. Било би боље да смо га продали прошле јесени по 18,80 динара, него сада када је око 17 динара. Никад се не зна шта је боље.“

Година за нама била је сушна. Иако је ове зиме нешто више падавина,  поучени прошлогодишњим искуством, пољопривредници ће се вероватно у највећем броју одлучити за хибриде из ранијих ФАО група како би избегли топлотни удар.

Петар Анишић, дипл. инжењер заштите биља, фирма „Салаш 024“: „Наше су препоруке да не треба превише журити са сетвом, зато што знам да неки људи почињу већ крајем марта, али је тај кукуруз у задње две године доживео шок због мраза, па због тога значи не треба претерано журити. Важно је обратити пажњу јер има много хибрида на тржишту и важно је изабрати оно што највише одговара условима производње тог дотичног произвођача. Дакле, да ли је у питању добра земља, лошија, виша, нижа, да ли идемо на максималан принос, да ли беремо у клипу или зрну, на све те ствари треба обратити пажњу и пажљиво одабрати жељени хибрид.“

Компанија Декалб данас је представила укупно 13 хибрида, док су препоруке за наше подручје хибриди 4943, 5031, 4717 и 3623.

Ален Штимац, представник продаје Декалб хибрида за СБО: „Управо ове хибриде препоручујем, јер су се они, како у прошлој тако и у претходним годинама, веома добро показали, дали су веома стабилне и високе приносе.“

Осим припрема за сетву пролећних култура, акуелна тема за пољопривредне произвођаче је и презимљавање озимих култура и њихова заштита, а понајвише уљане репице, јер су се многи суботички паори ове године први пут одлучили да засаде ову културу, па је свака информација у вези са тим добро дошла. Управо то ће бити тема следеће презентације у организацији фирме “Салаш 024“.