Бајмочанин Зоран Варађанин испекао је најбољу ракију од крушке. Тако је одлучио жири на Никољданском међународном фестивалу у Сенти, а бајмочка крушковача није била само најбоља у категорији ракија од овог воћа, већ и на читавом такмичењу.

Зоран Варађанин, по струци електричар, има необичан хоби – већ 15 година бави се печењем ракије. Од пре две, када му је ветар у леђа дала златна медаља за јабуковачу на фестивалу у Љутову, посећује такмичења.  Каже, на њу је и најпоноснији. Од тада се награде и медаље само ређају – ни сам Зоран не зна колико их је  побрао. Најновија у том низу је и прва награда за ракију од крушке.

„Имали смо 11 узорака и добили смо 11 медаља, на шта сам веома поносан. Највеће изненађење за мене је било што је крушковача понела титулу најбоље ракије изложбе. Био је чак 321 узорак, а ова наша крушка је била најбоља, што ми је јако драго,“ прича нам Зоран.

Ракију Зоран пече од воћа које претекне у воћњаку, а нешто и купује – крушку, кајсију и дуњу. Укупно испече чак седам врста ракије, а за нас открива и понеку тајну због чега је његова ракија најбоља.

ИЗЈАВА „Свако има неку своју малу тајну. Наша тајна је да радимо како смо научили – да буде зрело воће, треба да се води рачуна да се меша, да се зна кад је готово, кад да се пече,“ додаје наш саговорник.

Будући да је печење најбоље ракије постало велика обавеза, Зорану у томе помаже цела породица.

„Једна ћерка осликава флаше, помажу ми у берби. Рођени брат Ђорђе врло често дође и проведе доста времена поред казана. То ми је и најдраже, што цела фамилија учествује у томе,“ с поносом каже Зоран.

Печењу ракије породица Варађанин додала је и нов хоби – прављење вина. Посебно интересантно и јединствено је вино од вишње. У плану је и нова врста ракије, управо од вишње, које богато рађају у њиховом воћњаку.