Температуре које су се током претходне две недеље спуштале неколико степени испод нуле, у потпуности су десетковале род кајсије, које ове године неће рађати.
Рано пролећни мразеви и температуре које су током ноћи неколико дана узастопно ишле и до минус седам степени целзијуса, биле су погубне по кајсије, па су прве процене да је њен род страдао стопроцентно. Иако су неке методе заштите биљних делова од мраза делотворне, могу да имају ефекта само до температуре од минус четири.
Када дође до измрзавања, произвођачи често занемаре воћњаке, па долази до нагомилавања штетних патогена. Зато треба водити рачуна о заштитним третманима, али у редукованом облику, саветују стручњаци.
Када су у питању остале коштићаве воћне врсте, њихово стање зависи од фазе у којој су биле када их је захватио мраз. Страдале су и неке раније сорте брескви и нектарина, а угрожена је и трешња.
Како нису страдале само културе које су већ процветале, јер озбиљни мразеви могу да униште цветне делове већ и у пупољку, у наредном периоду знаће се како је воће преживело ниске мартовске температуре.