Сезона домаћих јагода ове године почела је раније, а оне у Таванкуту добро су родиле. Осим квалитетним плодом, произвођачи су задовољни и ценом.

Берба на отвореном је ове године почела мало раније, око четвртог маја, десетак дана пре него што је уобичајено, а приносу није нашкодио ни касни мраз.

Породица Дулић из Таванкута узгојем јагода бави се око осам година. Под овим слатким плодом имају око пола јутра, а гаје четири сорте, од којих су две претежне – клери и џоли. Осим система кап по кап, фолије, прихране и заштите, песак и лепо сунчано време су оно што чини таванкутску јагоду посебном и слатком, додаје Маринко.

На вишу цену јагода овог пролећа доста су утицале оне из увоза, а иако ће она падати, за произвођаче ће свакако бити боља него прошлогодишња, додаје Маја Дулић. Испод 200 динара за килограм не би требало да се спусти.

Ипак јефитнијих јагода за зимницу ће бити, почев већ од овог викенда и њихова цена ће се кретати од 100 до 150 динара, додаје наша саговорница.