„Фестивал младе ракије – Меморијал Блашко Копиловић“, одржан је у суботу по 9. пут у Љутову у организацији Удружења произвођача и љубитеља ракије „Суботичка пешчара“. Присутнима се представило 55 такмичара са 146 узорака од девет врста воћних ракија, а трофеј најбољег понео је Марио Црнковић из Суботице за ракију од кајсије.
Фестивал младе ракије традиционално сваке године окупи велики број произвођача који имају јединствену прилику да великом броју посетилаца понуде своје производе. Један од произвођача је и Нинослав Визин из Суботице који се ове године представио са кајсијом, крушком, дуњом и шљивом. Визин се већ деценију бави производњом ракије и током година постепено је повећавао производњу. Данас произведе око 500 литара квалитетне ракије, од које један део остави за сопствену употребу, док други део пласира на тржиште.
Нинослав Визин, произвођач: „Данас је тешко произвести ракију зато што мораш размишљати о чињеници да људи желе да пију искључиво чисту, здраву ракију. Када погледате, данас индустријска ракија је нешто друго а ова домаћа има свој квалитет. Процедура производња је различита, и нама је теже произвести домаћу ракију јер морамо да размишљамо о складиштењу цефре, температури, дрвима као и где ћеш и како да испечеш ракију на крају.“
За производњу ракије од дуње, шљиве, кајсије и крушке, Визин користи воће из сопственог воћњака, што му је донело преко потребан квалитет који полако постаје препознатљив. Како истиче, учешће на Фестивалу младе ракије представља могућност проналажења нових купаца, али и прилику да кроз разговоре са искуснијим произвођачима стекне додатна знања.
Нинослав Визин, произвођач: „Значи ми учешће итекако, зато што ме овде људи виде, стекнем нова познанства али и добијем савете од старијих произвођача и стекнем увид у нове технологије производње. Ова манифестација је стога изузетно битна за нас мале произвођаче.“
Хладно време и киша која је константно падала није омела велики број љубитеља добре ракије, да дођу у Љутово и уживају у дегустацији, првенствено јер су знали да је реч о провереним и квалитетним производима, насталим у домаћој радиности, уз знање, искуство, посвећеност и љубав.