Јагода је прво воће које дозрева у пролеће.  Иако се оне гајене у пластеницима већ увелико налазе на полицама маркета заједно са  увозним, сезона  бербе јагода на отвореном почиње ове недеље. Временске прилике биле су погодне, па се произвођачи надају да ће и принос бити добар. Цена за килу креће се од 300 динара на мало и 250 на велико.

Породица Милетић, са Макове седмице, узгојем јагода бави се већ 20 година. Испробали су многе сорте, а на плантажи су задржали оне које су се најбоље показале. Избор је велики, од најранијих до најкаснијих, а преовлађују Клери, Џоли и Алба.

Ово слатко црвено воће  по стандардном систему пажљиво узгајају  на отвореном пољу, са наводњавањем кап по кап.

Прошла година је била једна од најлошијих по питању цене, прича нам Никола и нада се да ће ова бити боља. Увозне јагоде које на наше тржиште долазе већ почетком априла, спуштају цену и терају све више произвођача да пређу на узгој у пластеницима, како би остали конкурентни. Цена домаће јагоде не сме да падне испод једног евра, објашњава нам саговорник, јер онда производња није профитабилна.

Сезона овог многима омиљеног воћа увелико зависи од временских услова и траје од 20 до 25 дана. На плантажи Милетећа рађају и касније  сорте, па ће  берба  трајати до 30 дана.