Воћари који нису одрадили јесење прскање јабучастог воћа, треба то сада да ураде, с обзиром да је право време за то, подсећају стручњаци из Пољопривредне саветодавне стручне службе Суботица.

Јесење прскање веома је важна мера, након завршене бербе воћа, потребно је одрадити хигијенске превентивне мере односно уклањање мумифицираних плодова, уклањање оболелих грана и поломљених, сакупљање лишћа. Након тога треба применити хемијски третман који се врши са препаратима на бази бакра.

-Јесење прскање је веома важна мера из два разлога, први је општа дезинфекција стабла, јер се патогени налазе на пукотинама стабла и задржавају се на гранама те се тако ради дезинфекција. Друга важна мера је редукција и смањивање инфекционог потенцијала за наредну вегетацију, значи спречавамо гљивична обољења- објашњава координаторка у ПИС Регионалном центру ПССС Суботица, Јасмина Томић.

Погодно време за прскање воћњака је када са стабла воћке отпадне 60-70 одсто лишћа.

-Треба прскати по сувом времену када нема ветра и када је температура изнад пет степени, јер ниске температуре нису добре за обављање овог третмана јер може доћи до измрзавања грана. Најбоље је третирање обавити ујутру или током најтоплијег дела дана. Препоручљива је већа количина воде да би се воћке окупале, како би препарат доспео до грана, пукотина, јер се ту налазе штеточине.

Додатне информације сви заинтересовани могу добити позивом Службе или пак на порталу Прогнозно-извештајне службе заштите биља.