Магазин Дани

Туризам

Први Фестивал занатског пива оправдао очекивања

Санда Милеуснић Николић | 8. јул 2024. | 11:21 | Туризам

Први Фестивал занатског пива оправдао очекивања

Суботица је протеклог викенда била у знаку пива – на Тргу синагоге одржан је први Суботички фестивал занатског пива, на ком се представило 13 крафт пивара. Одзив Суботичана надмашио је очекивања организатора, а атмосферу су употпунили наступи бендова, као и пренос утакмица четвртфинала првенства у фудбалу.

Два дана пива и музике - тако је изгледао први Суботички фестивал занатског пива одржан у петак и суботу, због ког је Трг синагоге између два кружна тока током поподневних и вечерњих часова био затворен за саобраћај. Занатска пива се од комерцијалних разликују по томе што су произведена на традиционалан начин од неколико квалитетних пиварских сировина – хмеља, јечменог слада, воде и квасца. Међу излагачима била је и пивара из Ритишева „Кругхер & Брент“ која слови за прву приватну пивару на простору бивше СФРЈ, а посетиоце је мамила црвеним и чоколадним пивом.

„Увек смо волели да експериметишемо са укусима и да се прилагођавамо тржишту, гледали смо да увек након неког времена избацујемо неки нови укус, тестирамо га по фестивалима и видимо како се покаже, како људи реагују, да ли им се свиђа. Ако се то покаже као добар експеримент, онда настављамо даље са производњом“ – каже Марио Лаој испред пиваре „Кругхер & Брент“.

Људи добро реагују на крафт пива и потражња је увек у порасту, додаје Марио, а са њим се слаже и Павле Илић из београдске пиваре „Салто“. Организацијом фестивала је, каже, веома задовољан, а Суботичани су њихова пива већ могли да пробају и на неким другим манифестацијама.

„Ми званично имамо пет пива, али смо четири донели овде да презентујемо, то су четити нека најстандарднија стила која су тренутно у крафт пиварству. Нисмо дошли са тамним пивом, наше тамно пиво је било проглашено за најбоље пиво на свету, али просто се у овом периоду летњих месеци то тамно пиво мање тражи. Ту су нам лагер, које је наше класично пиво, пшенично, Пале але које је најпрепознатљивији производ из наше пиваре и Белграде ИПА која је синоним за крафт пива“ – наводи Павле Илић из пиваре „Салто“.

Организатор Суботичког фестивала занатског пива је ИТ Суботица 2030, уз подршку локалне самоуправе, предузећа „Парк Палић“ и „Палић-Лудаш“. Како кажу, то је њихов допринос граду са циљем да у Суботици буде више садржаја и да постане атрактивнији и становницима и посетиоцима.

„Мало смо се чак изненадили, наравно позитивно, бројем људи. Суботичани су очигледно жељни оваквих догађаја, воле да пробају добра пива. Пивари нам кажу да су изузетно задовољни Суботичанима као публиком“ – истакао је Филип Будановић испред организатора.

Улаз на фестивал је био бесплатан, а Суботичани су могли да пробају производе пиваре „Аратор“ из Сенте, „Басцх Хоусе“ и „Патуљак“ из Суботице, „Царство пива“ и „Соул Цитy Беер“ из Новог Сада, „Црна овца“ из Ниша, „Раванград“ из Сомбора, „Либеери“ из Инђије и „Догма“, „Гвинет“ и „Тхе Блацк Туртле“ из Београда.

Остале вести из ове категорије