Магазин Дани

Пољопривреда

Последња шанса да се пазаре кајсије

Маријана Толимир | 5. јул 2024. | 10:40 | Пољопривреда

Последња шанса да се пазаре кајсије

Иако су кајсије најосетљивије на пролећне мразеве, ове године су у некој мери успеле да опстану. Цена је мање-више иста као лане, а како је сам крај сезоне могу се купити по цени од 150 до 200 динара за килограм, у зависности од квалитета и величине.

Последње кајсије овог лета још увек су на тезгама. Биће тако још неких недељу дана, па су они који су мислили да пеку ракију или кувају джем, искористили прилику. За неке је цена прихватљива, а има и оних којима су скупе.

„Купили смо кајсије за компот, а код куће већ имамо за ракију. Добро је родила, има где није, а има где јесте. Ја сам задовољан ценом,“ истиче један пролазник.

„Све је скупо. Куповала сам и кајсије, наравно, али не правим зимницу,“ вели једна жена.

Продаја из године у годину иде све слабије, сведочи Весна Балажић, на чијој су тезги брескве и кајсије са имања у Таванкуту. Иако су кајсије ранијих година подбацивале, код њих су ове сезоне добро родиле, међутим, готово све брескве је однео мраз.

„Нешто имамо ове године, ипак имамо већу површину и остало је нешто. Међутим, бресква нам је отишла 50 до 60 посто. Ја мислим да су цене овог момента приступачне, мада купаца баш нема. Сваке године купују све мање, више воле да купе готове производе,“ каже Весна.

И док се кајсије могу пазарити и за 150 динара, брескве су приступачније и килограмсе креће од 100 до 150 динара.

Остале вести из ове категорије