
Санда Милеуснић Николић | 4. јул 2024. | 12:30 | Пољопривреда
Да ли сте чули за ликер од руже? Међу реткима који га производе је Суботичанин Виктор Хајнал, који је у производњу алкохолних пића ушао пре неколико година и то из хобија. И његов ликер од латица ружа настао је сасвим случајно, а поред тога, може се похвалити да ликер прави од још девет врста воћа.
Куповином куће са великом окућницом и воћњаком, Виктор је почео да пече ракију , а како каже, као и већина од своје ракије правио је и вишњевачу. Онда је пре четири године током ковид епидемије имао више слободног времена и у доколици почео да експериментише. Настали су тако бројни други укуси, па и ликер од руже.
„Друг је имао пуно ружа, хтели смо сок од руже, а испао је ликер. Уместо воде, ракија и од тога ликер. У суштини рецептура је скоро иста као и за сок, најбитније је да су руже миришљаве, користим сорту Дон Жуан, она има ту лепу боју, јер је битно и како изгледа“ – прича Виктор.
Поред руже ту су и ликери од вишње, малине, јагоде, рибизле, ораха, зове са ментом, нарандже, кајсије и лимуна. У основи је његова ракија од јабуке, а већину воћа такође сам производи или набавља од пријатеља.
„На пример рибизла од тетке, ружа од другарице, значи не може на једном дворишту све да буде. Исто као ракија, од лепог воћа лепа ракија, тако исто од лепог нечег можете леп ликер да направите, а од нечег безвезног никада нећете направити нешто лепо.“
Не може, каже, ликер ни од свега да се прави, покушавао је са купином и кокосом, али није био задовољан крајњим резултатом. Важно је, додаје, да осим боје има и леп мирис и да буде благ, па иако сам није велики љубитељ, увек се нађе неко од пријатеља вољан да проба и пресуди да ли је добар.
„Онда ми они дају савет да ли треба још мало воде, да се намести ниво алкохола. Битно је да та арома што извлачимо од воћа и од латица да се то осети и да на крају буде леп осећај.“
Виктор је своје производе последњих неколико година излагао на Фестивалу младе ракије у Љутову, где ове јесени планира да се представи са два нова укуса – кафом и лавандом. Иако му је прављење ликера хоби, каже волео би и да нађе место где ће током целе године моћи да излаже своје производе.
У току пролећна сетва – ове године мањег обима
Санела Симеуновић | 23. 4. 2025.
У току је пролећна сетва у суботичком атару. Ове године је обим усева мањи него претходних, кажу...
Потребна заштита усева уљане репице и засада трешања
Санела Симеуновић | 8. 4. 2025.
За усеве уљане репице, али и засаде трешања, потребно је одрадити одговарајуће...
У току је пријава за основне подстицаје у биљној производњи
Санела Симеуновић | 3. 3. 2025.
У току је пријава за основне подстицаје у биљној производњи односно отворен је Јавни позив за...
Уочена активност крушкине буве – потребна заштита
Санела Симеуновић | 11. 2. 2025.
Временске прилике током јануара, када је температура била и изнад 15 степени Целзијуса, иницирале...
Редакција Дани | 29. 1. 2025.
Озими усеви су и даље у стању мировања, а пораст дневних температура неће утицати на покретање...
У току је Н-мин анализа земљишта
Санела Симеуновић | 16. 1. 2025.
Утврђивање потребне прихране за озиме усеве Н-мин анализом почело је прошле недеље у...