Магазин Дани

Туризам

Мађарска и Србија унапређују туризам увођењем вештачке интелигенције

Санда Милеуснић Николић | 1. јул 2024. | 11:28 | Туризам

Мађарска и Србија унапређују туризам увођењем вештачке интелигенције

Потписивањем споразума између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Економског факултета у Суботици, те Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ Дунав-Криш-Мориш-Тиса, почео је пројекат „Смарт тоурисм: Тхе јоинт футуре од Паннониан регион“ Србија-Мађарска, који ће користити вештачку интелигенцију у сврху туризма. Сваки посетилац овог региона ће на тај начин моћи да добије посебно креирану руту обиласка на основу властитих интересовања, пола и старости. Потписници истичу да први у региону започињемо такву иновацију у туризму, те да је вредност пројекта око 1.300.000 евра.

Носилац пројекта који за циљ има увођење тековина паметног туризма у регион Војводине и који је финансиран средствима Европске уније је Покрајински секретаријат за привреду и туризам. План је се да креирањем паметне туристичке платформе направи нови туристички модел који ће довести до развоја паметног туризма у обе земље.

„Ово је огроман искорак у будућност, ово је први пројекат у овом региону, укључујући све остале балканске земље, где три субјекта креирају заједничку туристичку понуду, бришу границу између две државе и креирају заједничку туристичку понуду уз употребу вештачке интелигенције. Ја сам, као неко ко је на челу Секретаријата на то дубоко поносан, ово је први корак за који не знамо тачно где ће нас у годинама пред нама одвести, али знамо сигурно да ће нас овај пројекат позиционирати на врху свих земаља у региону, јер смо први који ово раде“ – поручио је покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић.

На територији регије биће укупно 16 пунктова на којима ће туристи уз употребу вештачке интелигенције и платформе која ће настати као резултат пројекта моћи практично да добију дигиталног туристичког водича, који ће им пружити персонализовану понуду за обиласке.

„Ако рецимо у систем похраним податке о себи, да сам у четрдесетим, да сам веган, да волим фолклор и сличне параметре, вештачка интелигенција ће тада предложитии одређени мени и програм и распоред на основу кога ћу моћи да посетим ову област“ - појашњава Естер Чокаши, из Еврорегионалне развојне агенције ДКМТ Дунав-Криш-Мориш-Тиса.

Пројекат ће трајати 24 месеца, а оперативну и професионалну подршку приликом израде платформе пружиће Економски факултет у Суботици.

„Наш циљ је да применом вештачке интелигенције изградимо једну платформу која ће заправо бити основа за развој паметног туризма. Дакле ова прекогранична сарадња има за сврху да повеже Панонску регију, да на неки начин покушамо да решимо одређене недостатке и слабости које постоје у функционисању туризма данас, да оснажимо, издигнемо на виши ниво, да он буде примерен развоју туризма какав је у развијеним европским државама“ – додала је проф. др Ивана Медвед, продеканица за финансије на Економском факултету.

Након завршетка платформе предвиђено је и њено тестирање довођењем инфлуенсера из западноевропских градова, а план потписника је да се у будућности она прошири и на друге државе региона.

Остале вести из ове категорије