Магазин Дани

Пољопривреда

Жетва у пуном јеку – пшеница ће дати квалитетан род

Санда Милеуснић Николић | 19. јун 2024. | 09:29 | Пољопривреда

Жетва у пуном јеку – пшеница ће дати квалитетан род

У суботичком атару жетва је у пуном јеку, комбајни се тренутно углавном могу видети у уљаној репици, након чега ће уследити скидање пшенице. Стручњаци очекују да ће се жетвени радови окончати крајем наредне седмице, а да ће просечни приноси пшенице и јечма бити изнад вишегодишњих просека, док ће уљана репица дати знатно мање него ранијих година.

Жетва јечма која је почела у првим данима јуна окончана је, а на 3.900 хектара колико је заузимала ова култура, остварен је просечни принос од око 6,5 тона по хектару. Након тога уследили су уљана репица и пшеница, где је жетва још увек у пуном јеку.

„Тренутно се највише скида уљана репица, приноси се крећу од 1.500 до 3.500 килограма по хектару, а просек на нивоу града ће вероватно бити нешто испод 2,5 тоне, јер је више лошијих него добрих парцела, што је можда најнижи принос у последњих неколико година. Можемо рећи да су се ове временске прилике одразила на уљану репицу, јер смо имали рано цветање, онда смо имали један период хладног времена и касније када је репица интензивно наливала љуске био је сушни период, тако да кише које су дошле мало су закасниле код уљане репице“ – појашњава директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе, Дамир Варга.

Након што се заврши жетва уљане репице на око 6.200 хектара, ратарима преостаје још пшеница. Ње је највише, заузима површину од 20.300 хектара, а до сада је обрађено око 3.000.

„Тек се очекује интензивно скидање пшенице, почело је да се скида, можда је до сада скинуто петнаестак процената површина под пшеницом, очекујем да ако временске прилике дозволе да ће до краја наредне недеље бити завршена жетва пшенице.“

Процене су да ће се принос кретати од 5,2 до 7,6 тона по хектару, па ће просек пшенице бити нешто слабији него код јечма и износиће око 6,2 тоне, али се очекује квалитетан род.

„За сада показатељи трговачки хектолитарска маса, влага и примеса показују да је род добар. Хектолитар је углавном између 76 и 82, просечни око 79. То је у великој мери и карактеристика сорти, познато је да домаће сорте имају нешто већу хектолитарску масу, док ове интродуковане увозне сорте имају нешто мању масу, јер су ипак то више хлебне сорте. Генерално можемо бити задовољни квалитетом рода“ – закључује Варга.

Када су јари усеви у питању, кукуруз ће наредне седмице ући у фазу метличења, док ће цветање раније посејаних сунцокрета почети за десетак дана.

Остале вести из ове категорије