Магазин Дани

Култура

Почео „Десире“ фестивал

Санда Милеуснић Николић | 20. новембар 2023. | 13:08 | Култура

Почео „Десире“ фестивал

Премијерним извођењем представе „Поетика ћутања“ у петак је отворен „Десире Централ Статион“, међународни и регионални фестивал савременог позоришта. Јубиларно, 15. по реду издање фестивала траје до 26.новембра, а овогодишњи слоган је „Хит Ме Бабy Финал Тиме".

„Поетика ћутања“ је представа суботичког позоришта „Костолањи Деже“, чију режију потписује директор фестивала, Андраш Урбан, а осим што је премијерно приказана на отварању, исте вечери изведена је чак два пута.

„Поетика ћутања“ је кренула као „Поетика слушања“, а заправо је наставак приче „Поетике гледања“, где смо се бавили визуелношћу у театру и перцепцијом театра која се дешава путем чула вида. Ова прича је кренула од тога да ћемо се сад бавити ониме што чујемо у позоришту, значи звуком, али ето тај однос према стварности је то претворио у неку другу причу, дакле у „Поетику ћутања“ – прича Урбан о представи.

Осврћући се на претходних 15 фестивалских година, Урбан истиче да је одлично то, што упркос бројним изазовима, публике никад није мањкало.

„Мењало се свашта, мењали су се људи, али неки су увек остали исти, неки раде ту од самог старта. Волео бих да можемо укључити још неке младе људе у ту причу и надам се да ће се то и десити. Ми имамо публику за овај фестивал, и показало се да је то нешто што се у Суботици воли.“

Фестивал „Десире“ се у Суботици одржава од 2009.године, а окосницу чине позоришне представе, радионице и музичке продукције из региона.

Остале вести из ове категорије